„Przy wyborze szkoły średniej lub wyższej zaczynamy się zastanawiać nad naszą przyszłą karierą zawodową. Jeżeli naszą pasją jest gotowanie, bardzo możliwe, że rozważamy podjęcie pracy w gastronomii, Pierwszym zawodem kojarzącym się z tą branżą jest zawód kucharza. Czy jednak warto zdecydować się na taki zawód? Praca na wcześniej wspomnianym stanowisku, często jest postrzegana przez pryzmat gotowania w domu. Należy jednak pamiętać, że znacząco się ona różni.
Kucharz, często musi pracować pod presją czasu, wynikającą z dużej ilości klientów godzinach szczytu. Musi również radzić sobie z wielozadaniowością. Dużą różnicą pomiędzy gotowaniem zawodowym, a czysto amatorskim w domowym zaciszu jest ilość przygotowywanych potraw, przy jednoczesnym zachowaniu estetyki i najwyższej jakości smaku każdego z nich. Praca doświadczonego i dobrego kucharza jest jednak dobrze płatna w Polsce. Należy jednak liczyć się z tym, że na dobre wynagrodzenie możemy liczyć po pewnym czasie oraz, że czas pracy nie należy do standardowych ośmiu godzin od 8 do 16 w dni robocze. Praca kucharza to również praca w weekendy, ponieważ to właśnie wtedy jest największy ruch.”
Będąc kucharzem ma się pewność, że zawód zawsze będzie w potrzebie i szybko można znaleźć nowe zatrudnienie.